6 grunner til å lengte etter Slovenia

Jeg vedder katta mi på at om noen ba deg om å plassere Slovenia på Europa kartet så hadde du ikke klart det. Jeg håper i hvertfall ikke det for jeg er faktisk ganske glad i den hårballen. Kanskje det hadde vært litt flaut og du hadde skylt på at geografi ikke er din sterke side, men ærlig talt ingen veit nøyaktig hvor Slovenia ligger om de ikke selv har vært der. Men jeg kan være cocky for jeg er ikke lenger Slovenia jomfru, men isteden ei som kan skryte av å ha besøkt et av Europa’s minste land, men også definitivt et av de mest naturskjønne. Jeg har til og med lært meg forskjellen på Slovenia og Slovakia og der står jeg bare sammen med en håndfull andre virker det som. Det er iallefall et faktum at Slovenia ligger sentralt i Europa og er til de grader oversett på grunn av Østerrike, Italia, Ungarn og Kroatia som bestemte seg for å beskytte lillebror så mye at ingen noen gang la merke til han uansett hvor sykt søt han var. For lillebror eksisterer med det beste fra sine brødre pluss alt det flotte som gjør han unik. I Slovenia finner du Alpene som er så kjent i Østerrike, arkitekturen distinkt for Italia og den pittoreske kysten som kjennetegner Kroatia, men det er klart at denne lille nasjonen er så mye mer enn det.

Det tok ikke lang tid fra jeg oppdaget Slovenia til nysgjerrigheten hadde tatt overhånd og jeg bestemte meg for at dette landet måtte bli hoved destinasjonen for mine tre uker på Balkan. Jeg var spent og gira da jeg gikk av toget som rullet inn på stasjonen i Ljubljana etter et par timer på tog fra Zagreb. Det at jeg ikke visste mye om Slovenia ble litt vel tydelig da jeg spurte resepsjonisten på hostellet jeg bodde på om de brukte euro og om Slovenia var medlem av EU. Et mer overraska og oppgitt trynet da hun svarte ‘ja, vi bruker euro og ja vi er medlem av EU’, skulle jeg lete forgjeves etter resten av ferien. Lenge siden jeg har følt meg mer som en arrogant og tilbakestående backpacker og jeg sverget der og da at jeg aldri skulle komme helt grønn til et nytt land igjen.

Mens jeg var i Mostar bare noen dager før hadde jeg fortalt til guiden vår at jeg hadde tenkt meg til Slovenia etter at jeg hadde vært i Sarajevo. Responsen var så der og han svarte ‘Slovenia, hvorfor det? De har ikke noe historie, det er kjedelig’. Siden det kom fra en Bosnier med krig fortsatt ferskt i minnet, forstod jeg hvordan han konkluderte med kjedelig vs. interessant, men jeg forklarte han at jeg dro ikke til Slovenia hovedsakelig for å kaste meg inn i landets historie, men for å oppleve naturen som hadde vært triggeren til besøket. Det er mange måter å være interessant på og når sant skal sies, så skal den slovenske naturen ha mye av æren for at tiden der var et eventyr fra ende til annen. I kombinasjon med koselig landsbyer, hyggelige mennesker og en livlig hovedstad, var landskapet jeg fikk oppleve noe av det mest fantastiske jeg har sett siden fjord Norge. Og det sier vel sitt. Da gjenstår det bare å vise dere hvorfor jeg er blitt så begeistret over Slovenia!

 

Ljubljana

Ååå, Ljubljana var flott(!!!) og det er leit at et så fantastisk hyggelig sted skal være så kronglete å komme seg til. Denne hovedstaden kan by på det meste som en hver storby kan, bare på en mindre skala. Kun 280.000 mennesker bor i Ljubljana, men er allikevel utrolig livlig med et variert utvalg av aktiviteter både natt og dag. For ikke å snakke om fantastisk is og herlige cafeer.

ljubljananight_62

 

Bledsjøen

Om du kun har sett et bildet fra Slovenia så er det definitivt av Bledsjøen. Bled er en liten landsby nord i Slovenia som ligger ved innsjøen ved samme navn. Dog det bare er seks kilometer rundt Bled, har dette stedet allikevel utrolig mye å by på og er Slovenia’s største turistmål både for lokale og utenlandske ferierende. Her snakker vi om et virkelig eventyrlig landskap komplett med et slott som har utsikt over innsjøen og de fantastiske fjellene som reiser seg i bakgrunnen.

bled view

 

Piran

Selvom Piran ligger nærmere den kroatiske kysten så bærer arkitekturen et sterkt italiensk preg. Gamlebyen har noen av de best ivaretatte bygningene av venezianske gotisk stil på den Adriatiske kysten som vitner om storhetstiden til Republikken Venezia. Flotte fargerike hus og smale sjarmerende gater kan ikke annet enn å få deg til å smile. Den berømte komponisten og fiolinisten Giuseppe Tartini var herfra, men han visste jeg ærlig talt ikke hvem var. Isteden nøt jeg en deilig formiddag i denne lille koselig byen som jeg likte så godt for isen, pastell, orange hustak og fantastisk utsikt, alt med den herlige duften av sjømat og havet.

piran_210

 

Soča dalen

Soča dalen strekker seg fra Nova Gorica sentralt i landet til Triglav nasjonal park i nord og er et fantastisk natur vakkert område i Slovenia perfekt for nordmenn som er glad i å være ute i friluft. Samme om du er på jakt etter et adrenalin kick eller liker å ta livet mer med ro, så har Soča noe for en hver. Hiking, rafting, kayaking eller sykling, her finner du definitiv en aktivitet du liker.

soca river_139

 

Predjama slottet

Predjama slottet er ikke som alle andre slott. I over 700 år har det ligget beskyttet inne i en hule i fjellveggen og er verdens største av sitt slag. På 1400 tallet var Predjama gjemmestedet til ridderen og baronen Erazem som var fanget her i 366 dager før han ble forrådt av en tjener og drept av fienden med en kanonkule.

prejama castle_158

 

Triglav nasjonal park

Triglav er Slovenia’s eneste nasjonal park og er oppkalt etter det høyeste fjellet i Julian Alpene, Triglav med sine 2864 meter. Selvom parken bare dekker 838 kvadrat kilometer er det så ufattelig mange flotte steder som gjør opp for størrelsen. Noen av høydepunktene er Bohinj innsjøen, den Russisk vei over alpene og Soča elven som renner gjennom deler av parken.

triglav_125