Bananer som dreper

Bananer. Sunne, smakfulle, billige. Alle elsker bananer, sant?

Men si meg en ting. Hvor fantastiske er bananer om de dreper, voldtar, steriliserer, utgjør vold og tvinger mennesker til å flykte fra hjemmene sine? Er du i tvil? Vel, gi meg et par minutter til å forklare det til deg så du kan leve med et bevisst valg om å ignorere situasjonen eller utgjøre en forskjell for de menneskene som blir utnyttet hver dag.

Har du noen gang tenkt på hvorfor bananer er den billigste frukten i butikken? Nei, ikke jeg heller. Jeg var blendet av lykke over billige matvarer. Men når sannheten kom til meg og stirret meg i øynene var det umulig å overse hva jeg bidrar med hver dag i blind kjærlighet til bananer. Jeg kunne ikke lenger ignorere en fortid full av misbruk og en industri som ofrer menneskeliv sånn at du og jeg kan spise billig frukt.

Jeg var opptatt med research til oppgaven min om konflikten i Colombia da jeg fant historien bak en hendelse kjent som ‘banana massakren’. Året er 1928. Colombianske ‘bananeros’ (de som jobber med bananer) har fått nok. De er lei av å bli utnyttet av overmaktene. Sammen bestemmer de seg for å uttrykke frustrasjonen gjennom en streik som krever bedre arbeidskrav for de som jobber i industrien. Dagen er 6 desember og demonstrasjonen blir brutt når kuler begynner å hagle ned over dem. Det amerikanske selskapet United Fruit Company finner seg ikke i at arbeiderne krever 6 dagers arbeidsuke og 8 timers arbeidsdager. De snakker med den Colombianske hæren og beordrer de til å plaffe ned disse menneskene som våger å stille krav til dem. Antall døde har aldri blitt kjent, men det antas at mer enn tusen mennesker ble drept den dagen og mange fler skadet. Hvorfor? Fordi UFC hadde ambisjoner om å gjøre bananen til den billigste frukten i USA. Og hvordan skal de oppnå dette? Bruke så lite som mulig, spare så mye som mulig. Arbeidere som truet selv det minste utslag i inntekt var nødt til å bli tatt hånd om. Koste hva det koste vil.

Wow, tenkte jeg. Jeg kunne ikke forestille meg en så forferdelig forsømmelse av menneskeliv. Kunne jeg glemme hva jeg hadde lest? Det var nærmere nitti år siden og arbeidsforholdene til en ‘bananero’ må da ha blitt bedre siden den gang? Jeg rullet videre nedover på Google da finner jeg en video med navnet ‘Banana Land’. Jeg tar en titt, kanskje jeg kan finne noen brukbare kilder til oppgaven min.

Min oppfatning og syn på bananer skulle aldri bli det samme igjen. Syns du jeg er dramatisk? Det er jo bare bananer. Kom igjen, jeg utfordrer deg. Ta en titt og se om du fortsatt syntes jeg lager storm i et vannglass.

Er det å overreagere når døtre blir voldtatt og sønner drept så jeg kan spise billige bananer?
Er det å overreagere når kvinner blir lemlestet og menn sterile så multimillionær selskaper kan suge til seg hver minste lille krone så et par rike menn kan bli enda rikere? Jeg trodde 1928 var en verden unna, men det viser seg at dette bare var begynnelsen på en industri som lever av å drepe og undertrykke de som har ingenting.

Så la meg fortelle deg noe. Du vet selskapene Dole og Chiquita? De som vi kjøper produkter fra daglig? De som vi gjør rikere med pengene våre hver dag? Hva om jeg fortalte deg at millioner av de kronene som vi spytter inn i selskapet blir brukt til å betale paramilitære grupper i Colombia så de kan drepe og torturere bananeros og familiene deres slik at de kan bli rikere og de fattige forbli fattige.

Vet du hva mer de gjorde? De fortsatte å bruke middler mot skadedyr i Latin Amerika som hadde blitt forbudt i USA fordi kjemikaliene viste seg å sterilisere menn. Fortalte de arbeiderene sine om faren de risikerte ved å jobbe med disse midlene hver dag? Nei, selvsagt ikke. Fortell meg en annen måte å forstå dette på, enn et forferdelig brudd på menneskerettigheter. Hvem har rett til å leke Gud?

For mange rettigheter har blitt krenket. For mange mennesker har dødd, for mange liv har blitt ødelagt til å kunne si: “la fortid være fortid, vi må se framover”. Om forholdene har forbedret seg, hvorfor er det slik? Fordi noen har tatt dem på fersken. Det var noen som turte å stå imot og si: “dette er feil, nok er nok”.

Det er lett å snu ryggen til problemer, jeg vet det. Men hvem kan utgjøre en forskjell? Vi kan. Denne forferdelige virkeligheten er ikke utelukkende til banan industrien, men man er nødt til å starte et sted. Jeg er evig takknemlig til de som fikk meg til å innse at å ignorere dette ikke kommer på tale. Bananen er mer enn bare en frukt. Den representerer en industri som er umenneskelig og grotesk. Den representerer de tusenvis av mishandlede arbeidere som lever i fattigdom og frykt og som alltid kommer til å trekke det korteste strået.

Vi hadde aldri akseptert slike forferdelig forhold her hjemme i Norge så hvorfor skal vi skal vi akseptere det noe annet sted? Vi er så heldige å bo i verdens rikeste og beste land. Av alle mennesker, vi nordmenn kan ikke ignorere eller lukke øynene til noe så enkelt som et valg av bananer. Ta et standpunkt, ikke støtt selskaper som syntes krenkelse av mennesker er greit. Vær oppmerksom på hvor varene dine kommer fra. Bananeros er ektemenn, koner, mødre og fedre. De er noens døtre, noens sønner. De er deg og meg.

Du kan ikke gjøre alt, men alle kan gjøre noe.

Dette er sannheten, du har lest den. Kan du fortsette å ignorere?

Så vær så snill, se Banana Land eller dette klippet fra dokumentaren for å se hva vi støtter, men også hva vi kan stoppe.